Vorige week ben ik getagd door Marieke van Puntsgewijs voor de Voorlees-Tag. Ik vind dit erg leuk om te doen, want lezen is zeer belangrijk. En voorlezen is een van de waardevolste dingen die je voor en met je kinderen kunt doen. Voorlezen bevordert de fantasie en vergroot de woordenschat.
Wat is op dit moment het favoriete boek van je kind?
Ik lees alle drie de kinderen een eigen boek voor.
Luuk (7) vindt het op dit moment leuk als ik uit zijn tijdschrift van ‘Freek in het Wild’ lees. Ook zijn we bezig met ‘Het huis van Stella’, dit boek is uitgegeven door het bekende kinderkleding merk Name-It.
Jip (3) heeft niet echt een boek dat hij het liefste voorgelezen wil hebben. Hij switch vaak tussen, dierenboeken en ‘Bij de dieren’. Hij heeft niet echt de rust om lekker te zitten luisteren naar een verhaal.
Eva (2) is dol op Bumba en Dikkie Dik. Dit zijn op dit moment haar favorieten, maar ze is 2 jaar, dus dit kan nog snel veranderen. Misschien kiest ze vanavond al weer voor iets anders.
Heb je een vast voorleesmoment?
Ik lees alle drie de kinderen voor voordat ze gaan slapen. Luuk en Eva in hun eigen kamer, ieder uit hun eigen boek. En Jip beneden op de bank. Omdat de leeftijden en interesses van de kinderen best ver uiteen liggen, is het lastig om een boek voor te lezen. En ik vind dat ieder kind zijn/haar eigen momentje verdiend. Voorlezen was voor mij vroeger echt een momentje voor mij en mijn moeder (mijn vader kon het namelijk niet zo goed, vond ik).
Lees je precies wat er staat of maak je er wel eens je eigen verhaal van?
Eigenlijk lees ik altijd precies wat er staat. Dit komt omdat ik er vroeger zelf altijd zo’n hekel aan had als mijn vader niet precies las wat er stond. Zeker nu Luuk zelf kan lezen. Wat overigs ook weer erg leuk is. Nu kan hij mij voorlezen, dit geeft weer een hele andere dimensie aan het lezen.
En wanneer er een woord staat dat moeilijk is, leg ik het uit.
Mag je kind een boek uitkiezen of kies jij wat er voorgelezen wordt?
De kinderen kiezen zelf wat ik voorlees. Ze moeten wel snel kiezen, anders kies ik. Maar meestal is het zo beslist. Vaak is het ook iedere avond hetzelfde boek.
Maak je gebruik van luisterboeken?
In de auto luisteren we wel eens een luisterboek. Vooral Luuk vindt dit leuk, de kleintjes luisteren liever een liedje.
Maak je gebruik van digitale voorleesboeken?
Ja dus, maar echt alleen in de auto. Thuis lees ik liever zelf voor.
Koop je vaak nieuwe voorleesboeken?
Ik koop ieder jaar voor de vakantie een nieuw voorleesboek voor de kinderen. Maar omdat ik zelf veel boeken bezit, kan ik aardig vooruit. Ik heb vroeger als bijbaantje in een boekwinkel gewerkt, daardoor puilt mijn boekenkast (tot grote ergernis van manlief) uit.
Leen je boeken bij de bibliotheek?
Te weinig naar mijn zin. De kinderen hebben wel een biebpas, maar uit tijd gebrek of een ander excuus, komt het er eigenlijk vaak niet van.
Welke tip over voorlezen wil je andere ouders meegeven?
Gewoon doen! Het is zo belangrijk voor de kinderen. Het verrijkt ze aan alle kanten. Buiten het feit dat het heerlijk is om even met ze rustig op de bank of in bed me-and-you-tijd te hebben, is het ook zo belangrijk. Het vergroot de woordenschat en taalgevoel. Ook helpt het de kinderen om goed te luisteren naar een verhaal. En je prikkelt de fantasie. Je hoeft echt geen gekke stemmetjes te maken als je dat niet kunt of het raar vindt. Dit is ook nog eens erg moeilijk vast te houden. Kinderen vinden gewoon voorlezen ook al vaak goed genoeg.
En lezen hoeft niet duur te zijn. De bibliotheek is voor kinderen gratis, je kunt voor weinig geld boeken kopen in een kringloopwinkel en vaak zijn er in de buurt wel plaatsen voor zwerfboeken http://kinderzwerfboek.nl.
Ik geef de tag door aan Kim de Jong van Kims Blogs.
(bron foto's: privé collectie en Pixabay)
留言